Spatial Involvement


2001

On the Meadow

Project for a temporary living structure in a surreal landscape of an imaginary endless meadow. As a response to the fragility of the grass straws, the bivouac is composed of plains, only suggesting volumes.

Entering from the meadow, the user gradually climbs the structure across a long ramp to reach the space of rest. This space is opened to the environment but is at the same time protected by one vertical plane which enables comfortable rest. At the same time, this plane marks the presence of the space of rest and suggests its imaginary volume.

The walk continues across a long path to the shelter located on the opposite end of the structure. The path serves exclusively as a place of movement where the user is completely exposed to the raw nature of the place. The shelter on the other end of the path is enclosed from three sides, providing a possibility for provisional full enclosure. Here, minimal differences in floor height organise essential uses.

Metaphorically floating on grass straws, the structure of bivouac is subtly marking a place of shelter on the horizon. More closely, a new experience of the initially familiar natural environment is achieved through spatial sequencing of the structure.


On the Meadow
On the Meadow
On the Meadow